Lyftutrustning för proffs – Vad behöver man införskaffa sig?

Lyftutrustning för proffs – Vad behöver man?

Ska man starta en verkstad eller ett entreprenad företag kommer man garanterat behöva en hel del lyftutrustning som kedjor, gaffelfästen m.m. för att kunna utföra säkra och tunga lyft.

Vad man behöver för utrustning varierar självklar beroende på vad man ska lyfta, men i denna artikel kommer vi gå igenom vilka typer av produkter som finns på marknaden inom segmentet och försöka ge er läsare en så bra bild som möjligt av vad ni behöver.

Först och främst behöver man se till vilken klassning man behöver för att utföra lyftet eller förankringen som ska utföras. Lyftutrustning är uppdelade i olika säkerhetsklasser mellan 2 – 12 där desto högre klass ger desto högre lyftkapacitet. På till exempel bondgårdar och lantbruk är det väldigt vänligt att man förankrar med handelskättning i Klass 2 medans verksamheter där många tunga lyft görs så brukar man använda kättingar och lyftredskap med klassningar från 8 och uppåt.

Innan man beställer lyftutrusning så efterforska hur tunga lyft man ska utföra med den.

Traverser är ett av dem vanligaste redskapen förekommande inom verkstäder och lyftutrustning industri. Har man köpt en travers till sin verksamhet behöver man alltid komplettera den med en del extra utrustning så den blir anpassad till uppgifterna som ska utföras.

Grundutförandet som de flesta behöver till en travers är först och främst en lyftkrok för att kunna fästa i det som ska lyftas. Krokarna finns i flera olika utföranden som vi listar här nedan:

Containerkrok / gjuterikrok:

Vanligt förekommande inom hamnar då dem passar i standardfästena på containers. Kroken är öppen och kan köpas med gaffelfäste eller gjuten ögla.

Spärrkrok:

Spärrkrokar är den absolut vanligaste kroken som till och med ibland kan finnas färdigmonterade på traverser när man köper dem. Spärrkroken är försedd med en automatisk låsning som säkrar lasten från att glida ut från kroken. Låsningen är fjäderbelastad och när man ska lossa lasten måste man trycka in låsningen manuellt. Dessa krokar är nästan alltid försedda med gaffellänk för att fästa i traversen.

Säkerhetskrok:

Säkerhetskrokar fungerar lite som en spärrkrok men dem har en mer avancerad säkerhetsanordning som är mer robust. Säkerhetskroken måste alltid öppnas och stängas manuellt och är perfekt att använda där det finns mycket annat som kroken kan hugga tag i när man lyfter då kroken alltid är helt stängd.

Grävmaskinskrok:

Grävmaskinskrokar är en säkerhetskrok som saknar gaffellänk men är istället utrustad med en platta som man kan svetsa eller bulta fast på ytan där man vill att den ska sitta.

 

 

 

Ska man göra mycket varierande lyft så är det alltid bra att skaffa sig några kedjekortare till sin lyftkätting. Med kedjekortare kan man justera kättingens längd utan att behöva kapa av den. Se till att kedjekortaren har samma klassning som kättingen eller högre då den kommer bära samma vikt som kättingen.

Andra bra tillbehör för varierande lyft är följande:

Gaffellänk – Även kallat gaffelfäste finns monterat på många olika lyftredskap och är en typ av fästpunkt.

Schakel: är den mest förekommande tillbehöret som används för att sammankoppla olika lyftredskap med varandra. Den ser ut som ett U och har en genomgående låsning försedd med sprint för att säkra.

Kopplingslänk: En flexibel länk som kan användas till att koppla samman kättingar eller vajrar. En kopplingslänk består av 2st öglor som är sammankopplade med en metallstav.

Lyftögla: Öglor inom lyftutrustning kallas för just lyftöglor. En vanligt förekommande typ av dessa är lyftögla M16 som bultas fast, med dem finns i alla möjliga varianter så som toppöglor att fästa i traverskrokar eller öglor med taps för att svetsa dit för mer permanent bruk.