Renovera fönster eller byta ut dem

Har man konstaterat att ens hus behöver nya fönster så är det dags att renovera eller byta ut dem. Har man ett relativt nybyggt hus med helt vanliga PVC-fönster som behöver bytas ut så har man inget större val än att köpa nya fönster. Är man dock ägare av ett gammalt hus med fönster av trä ska man absolut renovera dem för att bevara husets charm, även om man kanske struntar i sina garageportar. Man brukar säga att gamla fönster är förenade med snickarglädje och hantverk vilket stämmer väldigt bra.

Fördelar med PVC-fönster är bland annat att dem är väldigt hållbara och ser man till att köpa fönster som är anpassade för det nordiska klimatet vi är i kommer dem garanterat hålla mycket längre än klassiska fönster tillverkade av trä.

PVC-fönster kan man hitta väldigt billig online, men som sagt; se till att dem är tillverkade efter klimatet som huset är i, så kylan inte kommer in i huset på vintern. Det kan vara väldigt kallt på sina håll i Sverige och fönsterbyte Luleå kräver både bra isolerglas och minst 3 skikt med glasskivor i fönstret.

Har man ett gammalt hus med vackra handsnickrade fönster ska man självklart renovera dem för att bevara husets charm. Byta fönster kostnad mot att renovera dem är minst 10ggr högre så man kommer också att ha pengar över till annat efter fönsterbytet.

Att renovera fönster kan vara lite pilligt och tidskrävande, men det är absolut inte svårt. Börja med att skrapa bort kittet och lyft bort glasskivorna från fönstret. Ta därefter fram en vass färgskrapa och börja skrapa bort all färg från träet. För att få färgen att fästa så bra som möjligt så grunda fönstret och måla det sedan minst 4ggr med fönsterfärg. ett tjockt lager färg är ett väldigt bra skydd mot vattenskador. Lägg sedan ner fönstret på en platt yta – lägg tillbaka glasen och på med nytt kitt. Sen är det bara hänga tillbaka fönstret när kittet har torkat.